Ensemblesida Råttans år 2020

Här samlar vi all information kring repetitioner, arbetsgrupper och annat som berör ensemblen 2020

Gå också med i facebookgruppen för ensemblen så fort som möjligt så att du inte missar något!

Länk till anmälningsformuläret om någon missat att fylla i det: ANMÄLNINGSLÄNK

OBS! Vecka 14 och 15 är det inga rep pga covid-19 pandemin. Vi planerar, om allt går så bra det kan, att köra igång med repetitionerna igen efter påsk för alla som är friska. Vi behöver dock hitta en annan replokal och hoppas kunna vara på Reflexen där det är lite mer luftigt. Vi har även möjlighet att flytta fram premiärdatumet en vecka eller två för att hinna få ihop allting. Vår föreställning känns ju liksom mer och mer aktuell för varje dag som går. Återkommer så snart vi vet lite mer. Längtar efter er!!! Stay safe! /Johanna

Repschema

Måndagar:

17.30-18.30 åk 1-2

18.30-20.00 åk 5-6

Tisdagar:

17.30-19.00 åk 7-8

19.00-21.00 åk 9-vuxna

Onsdagar:

17.30-19.00 åk 3-4

Följande tider är ramtider. Varje pass kommer att vara schemalagt och de tiderna kommer jag att lägga ut successivt och ibland kommer bara vissa grupper att repa medan andra är lediga.Tiderna är ramtider. Varje pass kommer att vara schemalagt och de tiderna kommer jag att lägga ut successivt och ibland kommer bara vissa grupper att repa medan andra är lediga.

OBS! Om möjligt så repar vi oxå tillsammans torsdag 23 april: 18.00-21.00 Reflexen och lördag 25 april: 12.00-15.00 Reflexen samt söndag 10 maj: 15.30-19.30 Enskede skola, söndag 24 maj: 10.00-18.00 Reflexen, söndag 31 maj: 10.00-18.00 Reflexen.

Eventuell frånvaro

Anmäls till Johanna Huss via mejl till johanna@enskedespelet.se. Frågor om medverkan och annat besvaras av regissör Johanna Huss via mejl eller på tel: 0707-61 59 68.

Senaste nyhetsbrev till ensemblen

 Mejl som gick ut 10 februari med info från informationsmötet 30 januari:

Föreställningen: Föreställningen kommer att spelas på Teater Reflex i Kärrtorp. Beslutet beror som vi tidigare meddelat på att bidragsregler och ansökningstiderna för Stockholms stad ändrats och vi vågar inte göra en så stor satsning som ett tältspel om vi inte har en större finansiering säkrad innan allt drar igång med tältresning och annat. Vi väljer därför att göra årets föreställning på Teater Reflex som ett första steg i ett treårigt projekt. 2021 gör vi steg två, ett stort tältspelet i Margaretaparken samtidigt som Johanna och Paulina (regissör och kostymör) firar 20-års jubileum med Enskedespelet;) Steg tre vet vi inte riktigt ännu vad det blir men det blir spännande. Hela projektet kommer att ha klimat, miljö och solidaritet som huvudtema och först ut är:

Råttans år -Planet B.
När en undersökning gjordes bland barn i Sverige för ett par år sedan, framkom det att det som de flesta barn fruktade var klimathotet, att vi bara är några grader från slutet. 2019 började den unga generationen på riktigt höjda sin röst och kräva förändring, nu får det vara nog! Right here, right now! I Råttans år -Planet B tar vi den oron på allvar. Genom samtal och workshops med barn och unga tar vi fram en föreställning som känns relevant och viktig år 2020. Vi gör en dystopi i fabelform, en familjeföreställning som är fylld av både förtvivlan och hopp och som iklädd äventyrsskrud kan locka till skratt men också väcka tankar och frågeställningar hos sin publik. Med inspiration från bland annat Momo och kampen om tiden av Michael Ende, stumfilmsklassikern Metropolis, Råttfångaren i Hameln och Greta Thunberg gör Enskedespelet 2020 en fysisk föreställning som på ett vackert, lekfullt och hoppingivande sätt tar sig an frågor om miljöförstöring, klimatförändringar och solidaritet.
Manus, regi och scenografi Johanna Huss, musik Magnus Larsson, kostymdesign Paulina Åhnberg, ljus Lina Benneth, producent Kajsa Nordin

Föreställningen kommer att innehålla både sång och en del dans.

Premiär 5 september. 15 föreställningar spelas fram till som senast 2 oktober.

Repetitioner: Eventuell frånvaro anmäls till johanna@enskedespelet.se

Repetitioner under våren tom 31 maj. Repstart höst 15 augusti (bygghelg) och sedan repetitioner från den 17 augusti.

Repschema gäller från vecka 11, dvs det kan se lite olika ut vecka för vecka men vi försöker att hålla oss till de tider som vi har nu för repgrupperna.

Mycket viktiga helgrepetitioner på Teater Reflex under våren: 21 mars, 25 april, 10 maj, 24 maj, 31 maj.

Eventuella helgrep: 8 mars, 5 april, 19 april.

Vi har även repetitioner kl 18.00-21.00 i Kärrtorp torsdagen den 19/3 och torsdagen den 23/4 för alla utom åk 1-2. Åk 3-6 är med 18.00-19.30 och övriga är med hela tiden.

Repledigt när det är skollov. Alla tider finns hela tiden uppdaterade på ensemblesidan http://enskedespelet.se/arkiv/ensemblesida2020/

Ang de medverkande så har vi fullt i grupperna åk 1-6 men det finns fortfarande plats för den som är 13-100 år och äldre, att vara med. Vi ser också gärna fler killar, snubbar, gubbar och män i ensemblen!

Ekonomi:
Vi har fått 100.000 kr från Stockholms läns landsting. Föreningen går in med ca 100.000 kr och vi fortsätter att söka pengar på alla ställen vi kommer åt. Vi söker även mecenater och sponsorer som vill synas i ett så sympatiskt sammanhang som Enskedespelet är och som dessutom drar en väldigt stor publik;) Kom gärna med tips och idéer om var vi kan hitta pengar till föreningens verksamhet!

Vi kommer också att behöva ta ut en spelavgift från alla medverkande på 700 kr.

Vi kommer att bilda arbetsgrupper inom följande områden: kostym, scenbygge, information, dokumentation och marknadsföring, traktering och mask. Mer info om detta kommer inom kort.

Alla kommer att behöva fixa vissa delar av sin kostym själva, tillexempel ta med en skjorta som kan färgas och egna skor. Bra att hålla utkik redan nu efter läderskor/kängor i klassisk modell, inga gymnastikskor eller sneakers funkar.

Lokal:
Vi har dessvärre fortfarande ingen riktig replokal men håller till Enskede skolas musiksal med repetitionerna. (friliggande träbyggnad som ligger till vänster om matsalsbyggnaden om en står på skolgården). Vissa dagar har vi lyckats få tillgång till skolans gymnastiksalar och Teater Reflex och det är då vi har möjlighet att repetera de lite större scenerna med mycket folk.

Vi har ett stort behov av att hitta en annan lokal för vår verksamhet att vara i. Sedan 2003 har vi varit ”hemlösa” och skulle verkligen kunna göra så mycket fantastiskt om vi bara hade en plats att rota oss lite på. Har ni tips? Hör av er genast till Johanna.

Mer information kommer regelbundet att skickas ut men det viktigaste skriver vi framförallt på http://enskedespelet.se/arkiv/ensemblesida2020/ och https://www.facebook.com/groups/754853218326157/ så håll koll där!

 

Mejl som gick ut 19 januari: 

Hej alla.

En del av er var med på dagens repetitioner och en del inte. I slutet av passet så berättade jag om situationen med parken och vår ekonomi och här kommer nu lite mer information både till er som var där men också till alla er som inte var det.

Saken är den att vi, efter att ha vänt och vridit på en massa olika alternativ, kommit fram till att ett spel i Margatretaparken i maj/juni i år är genomförbart. Den främsta anledningen är ekonomisk. Stockholms stads kulturförvaltning har gjort om sitt bidragssystem för 2020. De har på grund av det inte tagit emot några ansökningar under hösten och kommer inte heller att göra det förrän i april, ungefär samtidigt som vi skulle ha satt upp tältet. Stockholms stad är den bidragsgivare som vi fått våra egentliga bidrag från se de senaste spelen och utan dem är det inte genomförbart att göra den stora satsningen som ett tältspel kräver. Bara etableringen, dvs uppsättningen av tältet, hyra av bodar och toaletter, hyra av elskåp, hyra av vattenpost, gradänghyra, bygge av backstage område, parkhyra och liknande kostar över en halv miljon. För att kunna genomföra ens planeringen av bygget måste vi kunna ha ansvariga anställda till en viss del osv osv. I dagsläget har föreningen 400.000 kr på kontot, så ni förstår säkert situationen.

Det här innebär så klart en massa besvikelser, att spela i tältet är en fantastisk grej, MEN vi tror att det kommer att bli bra ändå. Vi kommer nämligen att göra en föreställning på Teater Reflex i Kärrtorp 2020 istället. Allt är inte helt klart med datumen men planen är att vi nu repeterar under februari-maj och sen två veckor i augusti/september för att sedan spela 10 föreställningar i september. 2021 siktar vi se på att kruta av ett ordentligt tältspektakel i Margaretaparken (då jag dessutom har varit konstnärlig ledare för Enskedespelet i 20 år!!!)

Allt det här innebär att det kommer att bli ett helt annat tempo på repetitionerna, dvs ingen stress. Det kommer att vara rep en dag i veckan, med undantag för vissa veckor då det kan bli två dagar, om vi har storrep eller genomdrag. Vi kommer att slippa allt med tältvakteriet och annat stånkigt och får ändå möjlighet att göra en grym föreställning om ett brinnande aktuellt ämne redan nu.

Jag tror mig veta att det här är en väldigt bra lösning på alltihop och hoppas att ni inte förlorar modet alldeles nu.

För att informera ordentligt om de nya planerna och om hur vi går vidare nu har vi ett informationsmöte på Teater Reflex i Kärrtorps centrum (precis bredvid tunnelbanan) torsdagen den 30 januari kl 19.00. Då kommer vi också prata om hur vi jobbar vidare med föreningens framtid och då framförallt tältspel 2021. Det är väldigt bra om ni som har barn under 18 år med i ensemblen, försöker att komma på mötet. Mindre viktigt är det kanske att de yngsta barnen kommer med, då det mest (eller egentligen enbart) blir en massa prat, vilket inte är så kul om en är lite liten så att säga.

För övrigt så har det varit två väldigt roliga söndagar med rep och det känns som om jag har ett väldigt roligt manus som ligger och smyger under tangenterna på min dator:) . Hoppas att jag får genomföra det på Reflexen tillsammans med Er!

Minnesanteckningar från infomöten

Informationsmöte 191216

Lite snabbfakta kring medverkan i spelet.

Arbetsgrupper. Alla medverkande över 15 år ska vara med i en arbetsgrupp. För de som är under 16 år ska en förälder vara med i någon av arbetsgrupperna. De aktuella arbetsgrupperna är: bygg, scenografi, kostym, café och mask.Barnlag. Barn som går i åk 2-4 är med i barnlag och spelar varannan föreställning.Barnansvar. Föräldrar till barn upp till åk 4 (ev åk 5) ska hjälpa till på plats som barnansvariga under de sista repveckorna och under spelperioden. Det finns scheman som alla får skriva upp sig på. Alla behöver ta ett par pass var. Tältvakt behövs dygnet runt så länge tältet står i parken, och det ansvaret delar alla medverkande genom att ta något nattpass och ett par dagpass under rep- och spelperioden.Caféförsäljning. Att sälja fika till publiken i pauserna är en mycket viktig inkomstkälla för föreningen och en förutsättning för att vi ska kunna göra dessa återkommande storsatsningar. Därför behöver vi även hjälpas åt att baka och sälja fika på plats i parken.Spelavgift. Vi tar ut en spelavgift på 700 kr/person och alla medverkande måste också vara medlemmar i Enskedespelet.

Enskedespelets Handlingsplan mot sexuella trakasserier och kränkande särbehandling.

 

Information om föreställningen

Spelår: 2020