Den goda människan från Sezuan

10 år efter premiären på det första Enskedespelet hade verksamheten utvecklats och stabiliserats. Det vackra blå-vit-rödrandiga cirkustältet blev nu föreningens gemensamma egendom genom att många medlemmars köpte andelar i tältet. Teatercaféet ”Hörnet” som startat 1992 hade sin verksamhet på lördagar i hörnlokalen Handelsvägen/Solvägen. ”Kulturskolan” för arbetslösa ungdomar startades i Årsta i samarbete med ABF och Folkets Hus. Och föreningen fick fina utmärkelser: Dagens Nyheters ”Guldkängan” för det ”enträgna och lyckade arbetet med kultur i förort” samt Byggnadsarbetareförbundets kulturpris.

1993 års stora begivenhet var försommarens uppsättning i Margaretaparken. Tiden var mogen för Brecht. Det blev ”Den goda människan från Sezuan”, som hunnit bli en klassiker sedan uruppförandet femtio år tidigare:

Människorna i den kinesiska staden Sezuan klagar över de bistra levnadsvillkoren och hörsammas av tre gudar som försöker finna åtminstone en god människa i staden. När gudarna inspekterar tillståndet i Sezuan finner de dock bara oärlighet, girighet och ondska. Den enda som upplåter sitt enkla hem som natthärbärge åt gudarna är den fattiga och fallna, men goda Shen Te. Den belöning hon får räcker för att köpa en liten tobaksbutik. De ondsinta invånarna i staden snyltar dock på hennes godhet och gör henne åter fattig. Medan Shen Ta är borta dyker hennes hårdföre kusin Shui Ta upp och kör iväg snyltare och skurkar. Nya svårigheter uppstår och kusinen återkommer allt oftare…

Brechts flerbottnade pjäs handlar om just detta – kan man förbli god i en ond värld? I Enskede gavs den i 14 fullsatta och uppskattade föreställningar under maj och juni.

Bilder

Bilderna nedan är beskurna och förminskade, klicka på en bild för att visa den i originalstorlek. Observera att flera av bilderna kan vara pressbilder med mycket hög upplösning vilket kan innebära att det tar lång tid för dem att laddas in i webbläsaren.

Information om föreställningen

Spelår: 1993

Personer på och bakom scenen