Den kaukasiska kritcirkeln

1995 var det åter dags för Brecht – klassikern ”Den Kaukasiska kritcirkeln”. Ett intensivt arbete med manus, musik och scenmodell hade pågått under vintern. Ensemblen hade repeterat i Årsta. Arbetsgrupper höll på att bildas. Publiken som nu förväntade sig ett spel minst vartannat år såg fram mot premiären. Under hela denna tid hade föreningens styrelse jagat ekonomiskt stöd hos organisationer och fonder, men med klent reslutat. Till slut, under hot om nedläggning av hela projektet, kom dock pengar från Statens kulturråd, Stadsteatern, ABF m fl. Spelet var räddat.

Våren hade varit kall men nu fick alla ny energi och i slutet av april stod tältet åter på plats. Men vintern hade inte gett upp. En tidig majnatt föll tung blötsnö över parken, tältduken gav vika och revs sönder av snötyngden på flera ställen. Med snabba räddningsinsatser gjordes provisoriska lagningar och repetitionerna fortsatte med väl påpälsade skådespelare.

Brecht skrev ”Kritcirkeln” på fyrtiotalet men som så ofta med stora verk är den ständigt aktuell. Pjäsen utspelar sig i Georgien där landets guvernör avrättas under en statskupp varvid hans hustru flyr med deras lille son – den blivande regenten. Hon tappar bort barnet som tas om hand av den unga tjänsteflickan Grusche. Med tiden återkommer modern och kräver barnet tillbaka. Det hela leder till domstolsförhandlingar under ledning av domaren, den egenmäktige suputen Aztak, om vem som har rätt till barnet. I pjäsen ställs frågor om vad som är förnuft och vem som har rätt att fatta beslut?

Det blev 13 kritikerrosade och nästan alltid fullsatta föreställningar av ”Kritcirkeln”.

Bilder

Bilderna nedan är beskurna och förminskade, klicka på en bild för att visa den i originalstorlek. Observera att flera av bilderna kan vara pressbilder med mycket hög upplösning vilket kan innebära att det tar lång tid för dem att laddas in i webbläsaren.

Information om föreställningen

Spelår: 1995

Personer på och bakom scenen