Enskedespelet 1984

Succén från föregående år upprepas.

Efter framgången med 1983 års spel var det närmast en självklarhet att sätta upp det igen året därpå. Men inte exakt samma förställning. Lite mindre idyll, lite spetsigare, lite högre tempo och ett nytt slut blev det.

Vi kan låta tidningen Vi:s chefredaktör Sten Lundgren, boende i ”Kärringstan”, få ge sin bild av spelets andra upplaga i maj 1984:

”Tragik och tjofaderittan i Enskedespelet
Så står det återigen där. Cirkustältet i Margaretaparken i Enskede, lite söder om Söder i Stockholm. Enskedespelet är på väg in i sin andra och – påstås det – sista omgång. Ett arbetarspel som nästan är en musical tack vare Mats Nörklits melodier och sångtexter och tack vare sånggruppen med ”Stämma i bäcken” som kärna. Även kritikerkören klingade vackert i fjol. Socialministern, Sten Andersson, citeras gärna: – Det bästa jag sett, sa han.

Det var duktigt folk som byggde trädgårdsstaden Enskede för 100 år sedan. Ättlingar och nyinflyttade är inte sämre. Man klarar inte ett arbetarspel utan snickare och elektriker, musikanter, målare, sykunniga och skrivkunniga, tryckare, ekonomer, försäljare och tiggare, impulsiva och pedanter. Alla kategorier finns i trakterna runt Margaretaparken. Sen ska de kunna spela teater också. Och sjunga. Och det kan de. Nästan idel amatörer är det i detta spel. Men Kent Ekberg har regisserandet som yrke. Specialitet: stadsdels- och kvartesteater. Proffs ut i fingerspetsarna är också Sören Brunes, scenografen, fast han jobbar gratis, Katarina Ribrant, tecknare, grafisk formgivare och konstnärlig idéspruta, och Gun-Marie Engström, sångpedagog.

I Enskedespelet som rymmer både tragik och tjofaderittan är det kvinnorna som är starkast. Det är inte de som super upp avlöningarna, men det är de som står i kö för att köpa blod från slakthuset. Det är inte de som blir strejkbrytare, men någon säljer sig till mannens arbetsgivare för att få pengar till mat och amortering. Det är tack vare kvinnorna man överlever.”

Det blev 10 föreställningar och biljettpriset var 35 kr för vuxna och 10 kr för barn.

Pressklipp

Bilder

Bilderna nedan är beskurna och förminskade, klicka på en bild för att visa den i originalstorlek. Observera att flera av bilderna kan vara pressbilder med mycket hög upplösning vilket kan innebära att det tar lång tid för dem att laddas in i webbläsaren.

Information om föreställningen

Spelår: 1984

Personer på och bakom scenen