Råttans år

Efter åren med spelet om Enskedes historia behövde många en paus, men snart kom funderingar kring en fortsättning – nu med blicken riktad mot vår samtid. För att lära oss mer och utbyta tankar startade vi studiecirklar på teman som fred, miljö, manligt-kvinnligt, arbete och maktens ansikte. Och fortsatte med skrivarverkstäder där vi beskrev våra egna erfarenheter av vår tid. Det hela utmynnade i en tragikomisk saga, en underjordisk berättelse som skulle spegla vår egen tid.

Vår berättelse blev till ett manus av Annika Thor och Kent Ekberg: ”Råttans år – en lögnaktig historia”. Gangsterledaren Straber och hans gäng lever i konflikt med Strabers tidigare hustru Anahita och hennes kvinnor. Den excentriske vetenskapsmannen Chips experimenterar i gränslandet mellan människor och råttor. Berättelsen handlar om ett maktspel som liknar det ovan jord. I Sören Brunes scenografi stod husen på trekvart i det för året mörka tältet. Lika mörkklädda var skådespelarna i Ann-Margret Fyregårds sparsmakade kostymering. Vi saxar ur programbladet: ”Ur denna smältdegel växte bilderna fram. Underjordiska tunnlar och bergrum som bildade en värld under det välbekantas yta. Människor på vandring, sökande efter någonting, i farlig närhet av avgrunden. Råttor som liknar människor och människor som kunde förvandlas till råttor”.

Bilder

Bilderna nedan är beskurna och förminskade, klicka på en bild för att visa den i originalstorlek. Observera att flera av bilderna kan vara pressbilder med mycket hög upplösning vilket kan innebära att det tar lång tid för dem att laddas in i webbläsaren.

Information om föreställningen

Spelår: 1987

Personer på och bakom scenen