Samhällets olycksbarn

När halva nittiotalet passerat hade Enskedespelets verksamhet breddats och självförtroendet stärkts genom de genom de framgångsrika uppsättningarna i Margaretaparken, men även genom de många projekt som genomförts vid sidan av, främst Kulturskolan ”Avart” för arbetslösa teaterintresserade ungdomar i Årsta samt flera stora uppsättningar i skolorna i Enskedeområdet.

När ett nytt stort spel planerades till 1997 kändes det naturligt att sätta upp Victor Hugos ”Samhällets Olycksbarn”, som trots att romanen speglar Paris för 150 år sedan, visar flera likheter med vår egen tid. Hugos klassiker passade också väl för den folkliga teateridé som hela tiden präglat Enskedespelet.

Pjäsens handling är väl känd. Den fattige Jean Valjean döms efter en mindre stöld till galärerna där han på grund av flera flyktförsök blir kvar under 19 långa år. Som fri inser han dock att han för alltid är stämplad som brottsling. Hans bitterhet återkommer och han begår ett nytt brott som dock skyls över av en god biskop, trots polisen Javerts försök att få honom fälld. Jean Valjean omvärderar sina möjligheter, inleder en hederlig vandel, tar hand om sin skyddsling Cosette och blir med åren borgmästare i en liten stad. Men den envetne polisen Javert dyker åter upp…

Under våren 1997 kom arbetet igång på bred front med planering av spelplats och scenografi. Förutom den vackra scenografin inne i tältet utgjorde några cirkusvagnar från ”Darling Desperados” en spännande inramning utanför tältet. Särskild dramatik uppstod en natt när stormvindar pressade det redan snedställda tältet (en del i scenografin) mot marken. Med hjälp av frivilliga, rep, vajrar och ett militärfordon, som ingick i rekvisitan, lyckades vi åter få ”rätt” lutning på masterna.

”Samhällets Olycksbarn” spelades inför en mycket entusiastisk publik på fullsatta läktare under 15 föreställningar, från premiären lördag 24 maj till fredag 13 juni.

Se Thomas Holéwas film med massvis med material både på och bakom scen. Klicka HÄR.

Bilder

Bilderna nedan är beskurna och förminskade, klicka på en bild för att visa den i originalstorlek. Observera att flera av bilderna kan vara pressbilder med mycket hög upplösning vilket kan innebära att det tar lång tid för dem att laddas in i webbläsaren.

Information om föreställningen

Spelår: 1997

Personer på och bakom scenen