Enskedespelet 1983

En föreställning om Enskedes historia.

När vi väl bestämt att följa Kent Ekbergs förslag om att låta det historiska material som tagits fram i ”Gräv där du står”– cirklarna bli teater, fortsatte vår manusgrupp sitt jobb som sedan färdigställdes av Annika Thor. För scenbygget kontaktades den kände scenografen Sören Brunes. Och ny musik komponerades av Mats Nörklit. Motorn i det hela – Kent Ekberg, var given som regissör. Samtliga dessa var boende i Gamla Enskede och jobbade ideellt för oss. Vi hyrde ett stort cirkustält som sattes upp 23 april i Margaretaparken mitt i Gamla Enskede. Uthyrarna ledde arbetet, vilket var nödvändigt. En inlånad husvagn blev kontor samt natthärbärge för tältvakterna. Nu kunde scenmodellen förverkligas i full skala och repetitionerna komma igång på heltid. Grupper för scenbygge, kläder, smink, traktering, information och ekonomi var snart i full gång. Alla som ville vara med på scen måste också vara med i någon grupp. Dagarna före premiären kändes det som om man bodde i tältet.

Biljettpriset sattes till 25 kr för vuxna och 10 kr för barn. Och den 28 maj var det premiär!

Spelet om Enskede handlar om några familjer som flyttar ut från det trångbodda och slitna Södermalm till den nya trädgårdsstaden Enskede och till arbete i Slakthuset. Algot Johansson är den festglade slaktaren som får problem med huslånet och strejkbryteri efter konflikt med direktör Molin. Algots och Idas son Sven träffar den unga Elin, och detta par, samt deras barn, får man sedan följa fram till sextiotalets slut. Sven upplever misslyckanden medan hans Elin växer som person genom åren. Handlingen speglar samtidigt trädgårdsstadens människor under två krig, politiska motsättningar, det optimistiska femtiotalet och den omvärld som tränger sig på mot sextiotalets slut.

Det blev 10 fullsatta föreställningar av Enskedespelet. Publiken var entusiastisk och recensenterna, som kommit för att se amatörteater, lovordade det proffsiga handlaget. Den annalkande sommaren medförde att speltiden blev kort, vilket i sin tur gjorde att många som tänkt komma gick miste om det hela. Desto större anledning att vi kommer igen nästa år sa vi då.

Pressklipp

Bilder

Bilderna nedan är beskurna och förminskade, klicka på en bild för att visa den i originalstorlek. Observera att flera av bilderna kan vara pressbilder med mycket hög upplösning vilket kan innebära att det tar lång tid för dem att laddas in i webbläsaren.

Information om föreställningen

Spelår: 1983

Personer på och bakom scenen